Complexul de recuperare pentru tineri si copii cu dizabilitati neuromotorii Sfantul Nectarie
Video viitorul Complex de recuperare Sfantul Nectarie
Mii de părinți din România se întreabă ce se va întâmpla cu copiii lor când vor crește mari. Vor sta închiși o viață în spatele ferestrelor de bloc?
143,049 RON
Sumă:
18
Galantomi:
489
Donații:
Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația
Acestea nu sunt simple cuvinte. În urma a 8 ani de experiență zilnică, 12 h /zi cu copii cu dizabilități neuromotorii, în urma a peste 115000 ore de terapie caritabilă, în urma conversațiilor cu 190 de familii de părinți ai copiilor cu dizabilități și a ședințelor cu cei 11 terapeuți ai fundației, conducerea Mihai Neșu a decis că este absolut necesară Construirea Complexului de recuperare pentru copii şi adulţi cu dizabiltăți neuromotorii Sfântul Nectarie.
De ce?
Pentru ca actualul centru caritabil infiintat de Mihai Nesu oferă terapii în prezent pentru 102 copii din 19 județe ale țării, cu vârste cuprinse între 2-14 ani, însă se află într-un spațiu de 230 mp în chirie, între blocuri.
Deși majoritatea copiilor au progrese semnificative, toți sunt limitați la terapiile din interiorul clădirii. Acest lucru este insuficient pentru o recuperare integrala si pentru dezvoltarea abilitatilor de viata independenta.
Pentru Hidroterapie părinții trebuie să ii ducă pe copii la un hotel in parteneriat cu fundația, să facă mult timp pe drum și apoi să ii scoata afara indiferent de conditii. Hipoterapia se face in afara orasului, in parteneriat. Momentan actualul centru nu permite alte terapii precum terapie senzoriala, terapie horticola, ateliere de lucru, in Oradea nu exista un loc de joaca adaptat, iar cand vine vorba de zile de nastere, unicul moment cand copiii nu muncesc si se relaxeaza, foarte greu gasim sa inchiriem o sala adaptata copiilor cu dizabilitati sau un loc in care sa fie primiti chiar si cu bani. Salile actualului centru fiind mici, nu permit grupe mai mari de 4 copii, cu tot cu supraveghetori, iar listele de asteptare pentru terapii in regim caritabil sunt in continua crestere, insa, desi terapiile au rezultate, spatiul ne constrange doar la ce avem acum. Copiii cu autism, care au nevoie să învețe totul, de la obiecte la lucruri, relații, emoții și nu au dezvoltată partea de socializare au nevoie de terapii senzoriale, au nevoie să vadă că fructele și legumele din pictograme există in realitate, au practic nevoie să iasă cu terapia din sala de terapie și ca terapia să fie integrată în viața de zi cu zi. Același lucru este valabil și pentru cei cu paralizie cerebrală care pot fi funcționali până la un anumit nivel și cu cei cu sindrom down sau alte sindroame rare. Trebuie doar să aibă parte de acel loc al lor, propice invatarii, pentru ca ei să ajungă aproape de normalitate, în contact cu lumea reala.
Ce aduce nou Complexul de recuperare pentru tineri și copii cu dizabilități ?
Un concept nou de societate întreprinzătoare, integrativă, susținătoare prin care oamenii sanatosi pot beneficia de servicii de agrement oferite de Fundația Mihai Neșu, contribuind în același timp la o cauză nobilă. Mai exact aceștia vor putea închiria o sală de petreceri, își vor putea duce copiii la înot, la echitație, vor putea mânca la Nectibarul fundației, vor putea face terapie horticolă, se vor putea plimba relaxați în grădinile senzoriale ale complexului, iar banii de pe aceste servicii vor susține serviciile social-medicale de recuperare ale copiilor și tinerilor cu dizabilități. Proiectul oferă o transparență totală asupra activității, centrul de recuperare fiind în mijlocul zonei de agrement. Din punct de vedere al noutăților pentru recuperarea copiilor și tinerilor cu dizabilități se vor crea noi spații precum : Piscină pentru hidroterapie Solare pentru terapie horticolă Mini-fermă de animale- cu capre, găini, ponei și animale de terapie- atât pentru echitație cât și pentru dezvoltarea deprinderilor gospodărești ale copiilor și tinerilor. Necti Bar și Salad Bar- in care tinerii cu dizabilitati vor participa la plantarea, culegerea si pregatira legumelor si fructelor Spații de cazare pentru familiile copiilor cu dizabilități, care vin la terapie din alte orașe Grădini senzoriale pentru stimulare senzorială și relaxare Mai multe săli de terapie atât pentru copii cât și pentru tineri Terapii de grup și ateliere de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă Spațiu de închiriat pentru petreceri, ateliere cu copii Loc de joacă adaptat pentru copii cu dizabilități
Întregul complex de recuperare este estimat la o sumă de 5 milioane de euro.
În urma Campaniei Cred în minuni prin donaţii prin sms, lansată în 1 Decembrie 2019, Fundaţia Mihai Nesu a demarat construcţia Complexului de recuperare Sfântul Nectarie, prin achiziţionarea terenului de 2.3 hectare. Construcţiile au început abia în iulie 2021 după ce proiectul a fost finalizat de arhitecţi şi am reuşit să strângem o sumă de bani cu care să putem începe. Până la finalul lunii mai 2023 am reuşit următoarele lucrări:
- să construim clădirea centrului de recuperare (1400 mp), să o închidem cu geamuri, uşi, să o termoizolăm şi să o hidroizolăm, să îi punem electricitate şi utilităţi, precum şi să începem finisajele (montarea de gresie, faianţă,etc)
- să construim clădirea cazărilor formată din 5 case (600 mp), să o închidem cu uşi, geamuri şi să îi punem electricitate.
- să finalizăm clădirea manejului (locul unde vor sta caii şi se va face hipoterapie)
- să construim biserica, având Hramul Bunavestire şi Sf Ioan Maximovici şi să finalizăm pictura în Altar şi pe cupolă.
- să facem fundaţia terenului de fotbal şi fundaţia clădirii multifuncţionale
- să trasăm aleile grădinii senzoriale şi aleile pietonale de jur imprejurul complexului precum şi zona parcărilor
- să finalizăm lucrările apă- canal.
Pentru toate aceste lucrări s-a cheltuit până în prezent suma de 4 milioane de euro. Acum urmează perioada finisajelor la clădirile acoperite, iar clădirea multifuncţională încă e la stadiul de fundaţie, astfel că avem mare nevoie de sustinere pentru a duce la bun sfârşit Complexul de recuperare caritabil pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi din România.
Susținătorii Fundației Mihai Neșu pot contribui prin donații individuale pe platforma Galantom sau pe siteul fundatiei şi prin trimiterea unui sms cu textul CRED la 8844 pentru donarea a 2 euro lunar .
Firmele pot avea o contribuție majoră pentru susținerea construcției Complexului de recuperare ”Sfântul Nectarie” prin direcționarea a 20% din impozitul pe profit pentru Fundația Mihai Neșu, suma integral deductibilă deoarece Fundația Mihai Neșu este furnizor de servicii sociale acreditat cu un serviciu licențiat. Contractul de sponsorizare poate fi descărcat de pe siteul mihainesufoundation.com categoria Cum pot contribui.